Swecon turvallisuusselvitys: Vetyyn ja ammoniakkiin liittyvät riskit ovat hyvin hallinnassa

Äskettäin valmistunut seurausanalyysiraportti koskien vihreän vedyn ja ammoniakin tuotantolaitoksia ja ammoniakin varastointilaitoksia Kokkolan teollisuuspuistossa selvitti hankkeen turvallisuusnäkökulmia. Flexens Oy Ab:n tilaama raportti on tärkeä askel laitosten turvallisen kehittämisen varmistamiseksi, jotka ovat olennainen osa Suomen siirtymää kohti vihreämpää energiatulevaisuutta. Selvityksen toteutti Sweco Finland Oy, ja se keskittyy mahdollisiin ulkotiloissa tapahtuviin ammoniakin ja vedyn käsittelytilanteisiin, jotka ovat tärkeitä laitoksen toiminnalle.

Kokkolan teollisuuspuistoon suunniteltu laitos tulee sisältämään elektrolyysilaitoksen, joka tuottaa vetyä uusiutuvalla energialla tapahtuvan veden elektrolyysin avulla. Tämä vety yhdistetään ammoniakkilaitoksessa typpeen vihreän ammoniakin tuotantoa varten. Vihreää ammoniakkia käytetään muun muassa laivapolttoaineena, kestävän maatalouden avainkomponenttina ja muissa teollisissa sovelluksissa. Laitosalueelle tulee myös ammoniakin varastointilaitos, joka varmistaa aineen turvallisen käsittelyn ja varastoinnin, kunnes se kuljetetaan tai käytetään.

Turvallisuusnäkökulmat ammoniakin ja vedyn osalta

”Ammoniakkiin ja vetyyn liittyvien riskien ymmärtäminen on olennaista laitostemme turvallisen ja tehokkaan toiminnan kannalta”, taustoittaa Flexensin projektipäällikkö Jim Häggblom, joka tilasi raportin. ”Tämä analyysi antaa meille tarvittavat tiedot, joiden avulla voimme edetä luottavaisin mielin, tietäen, että olemme tunnistaneet ja pystymme hallitsemaan keskeiset riskit.”

Raportissa tarkastellaan ammoniakin ja vedyn käsittelyn erityispiirteitä, joihin liittyy erillisiä haasteita. Vaikka ammoniakki ei ole erityisen helposti syttyvää, sen myrkyllisyys aiheuttaa terveysriskejä. Raportissa todetaan, että suunnitellun laitoksen asettelu ja rakenteet rajoittavat tehokkaasti mahdollisia vaikutuksia, eikä kriittisillä alueilla ole pysyvää ihmisliikennettä.

Vedyn osalta riskit liittyvät lähinnä syttymis- ja räjähdysvaaran mahdollisuuksiin. Analyysissä mallinnettiin pahinta mahdollista tilannetta, jossa koko putkilinjan repeämä aiheuttaa vetypäästön. Tulokset osoittavat, että vety voi hajota nopeasti ilmaan, mutta raportin mukaan laitoksen nykyiset suunnitelmat ja turvatoimenpiteet riittävät näiden riskien hallintaan.

”Analyysi osoittaa, että oikeilla turvatoimenpiteillä ammoniakkiin ja vetyyn liittyvät riskit voidaan hallita tehokkaasti”, Häggblom totesi. ”Kyse on huolellisesta suunnittelusta ja korkeimpien turvallisuusstandardien noudattamisesta, jotta voimme varmistaa sekä laitoksen että ympäröivän yhteisön turvallisuuden.”

Turvallisuuden varmistaminen Suomen vihreässä siirtymässä

Raportti korostaa tiukkojen turvallisuusohjeiden ylläpitämisen ja edistyneiden seurantajärjestelmien käyttöönoton tärkeyttä. Ammoniakin osalta tämä tarkoittaa tarkkaa varastoinnin ja käsittelyn hallintaa vuotojen estämiseksi. Vedyn osalta tulee kiinnittää erityistä huomiota vuodon havaitsemiseen, ilmanvaihtoon ja räjähdyksen estämiseen.

Raportti suosittelee myös selkeiden turva-alueiden perustamista laitoksen ympärille määritetyillä etäisyyksillä, jotta vakavimpien mahdollisten onnettomuuksien vaikutuksilta suojaudutaan. Suosituksena on myös säännölliset turvallisuusharjoitukset ja yhteisön osallistaminen valmiuden ja julkisen huolen lieventämiseksi. Raportin havainnot luovat perustan, jotta vihreän energian siirtymä on ympäristövastuullinen ja turvallinen kaikille osapuolille.

Previous
Previous

Asukaskysely: Myönteisiä näkemyksiä vety- ja ammoniakkihankkeesta

Next
Next

Flexens Oy Ab:n ja Kokkolan Energiaverkot Oy:n asukaskysely avoinna 2.10.2024 asti